Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

úterý 29. srpna 2017

Zdravotnický tým speciálních operací - Ti, kteří pečují o bojovníky...

Když se řekne "jednotka speciálních operací", většina lidí si představí týmy, jako NAVY SEALs, Delta, Zelené barety a tak podobně. Jedná se prvotřídní bojovníky, naprosté profesionály, schopné podávat špičkový výkon kdekoli na světě a za jakýchkoli podmínek. Málo už se však ví, že existuje i speciální zdravotnická jednotka, která je schopná fungovat i v extrémních podmínkách a dělat při tom špičkovou medicínu. Jedná se o tzv. SOST, neboli "Special Operations Surgical Team".

Tato speciální zdravotnická jednotka, jejíž motto zní: “QUIS ILLOS BELLATORES CUSTODIET,” neboli "Ti, kteří pečují o bojovníky", má za úkol poskytovat zdravotnické zajištění speciálních operací. Jedná se o jakousi obdobu tzv. Předsunutých chirurgických týmů, jejichž úkolem je poskytovat zdravotnickou péči v rámci bojových operací na úrovni ROLE 2, tedy poskytnout neodkladnou chirurgickou péči s následnou krátkodobou intenzivní péči a zajistit transport do polní nemocnice (ROLE 3). Je tu však jeden podstatný rozdíl a to ten, že naproti předsunutým chirurgickým týmům, SOST fungují nezávilsle na dostupných zdravotnických a vojenských prostředcích, mohou fungovat v režimu utajení, mají vysokou schopnost se přesunovat, a rychle zasahovat po celém světě. Tedy fungovat jako všechny speciální síly, které podporují.

Motor inovací expediční válečné medicíny...


Koncept pro vytvoření týmu SOST se začal utvářet od roku 2001 a do operačního režimu byl zařazen v únoru 2003. S požadavkem na vytvoření takovéhoto zdravotnického týmu přišlo velitelství speciálních sil amerického letectva USSOCOM. Od té doby se týmy SOST účastnili již stovek speciálních operací, jako jsou různé protiteroristické operace, pátrací mise, záchranné operace, zpravodajské a diverzní akce, či psychologické operace a tak podobně. Využití schopností SOST však není zdaleka jen vojenské. Tito elitní vojenští zdravotníci jsou velmi rychle a efektinvně nasazováni také do humanitárních akcí, např. jako pomoc při živelních katastrofách. Silná stránka těchto zdravotníků tkví především v tom, že jsou i za velice nepříznivých podmínek schopni poskytovat pokročilou traumatologicko-resuscitační péči, dále pak tzv. tactical damage control surgery - neboli iniciální a rychá zástava krvácení, snižování rizika kontaminace a infekce, zajištění pacienta a udržování jej do doby definitivního ošetření. Dále pak perioperační a pooperační péče a samozřejmě MEDEVAC, neboli medicínská evakuace.  

Výjimečné schopnosti a elitní výcvik...


Členové SOST týmů jsou vycvičeni a vybaveni, aby byli schopni fungovat i náročných podmínkách, s využitím přenosného vybavení, tzv. "man pack mobile", které s sebou má každý člen týmu. Tyto chirugické týmy jsou chopné rychle reagovat a poskytovat zdravotnickou podporu speciálním silám. Členove týmu mají dispozici speciální vybavení a výstroj, díky které jsou schopni podílet se na širokém spektru operací, na vzdálených místech, na nebezpeščných místech bojových operací, ve dne v noci a za každého počasí. Specifikem SOST je to, že oproti např FST fungují nezávisle na standardním systému péče o zraněné (tzv. systém ROLE), že jsou schopni se operativně přesouvat a nezanechávat po sobě stopy (možnost fungovat zcela utajeně). Výcvik týmů SOST probíhá po celém světě. Jejich hlavní základnou je 24th Special Operations Wing, která patří k 720th Special Tactics Group s velitelstvím v Hurlburt Field v Severní Carolině.

Každý tým SOST se skládá ze šesti členů. Jsou to lékaři - chirurg, dále pak specialista ARO, anesteziologická sestra, sestra pro intenzivní péči, instrumentářka, respirační terapeut. Stát se členem této elitní skupiny zdravotníků není vůbec snadné. Kandidáti procházejí velmi přísným výběrovým řízením. Musí býti chopni týmové práce a kritického myšlení. Musí mít vysokou schopnost zvládání stresové zátěže, musí umět efektivně komunikovat, musí mít vysokou míru přehledu o situaci a musí mít také vůdcovské schopnosti.

Vybraní specialisté pak absolvují desetiměsíční výcvikový program. Ten obsahuje kurz přežití S.E.R.E. (Survival, Evasion, Resistance and Escape), specializovaný zdravotnický výcvik s přihlédnutím k taktikám speciálních operací a speciální taktický výcvik speciálních sil. Příslušníci SOST se pak účastní společných cvičení s různými jednotkami speciálních sil. 

Zdroje a Foto: