Blog (nejen) pro muže v ošetřovatelství...

Motto: "SESTRA je výjimečné povolání pro výjimečné muže..."

čtvrtek 21. září 2017

Příběh o opravdovém hrdinství...

Toto je příběh hrdinství několika mužů, příslušníků elitní zdravotnické jednotky amerických vzdušných sil (Special Operations Surgical Team - SOST), který se odehrál během operace, namířené proti ISIS v Sýrii a Iráku, zvané "INHERENT RESOLVE". Speciální šestičlenný zdravotnický tým, který se skládal z lékaře, tří sester-specialistů, zdravotnického technika (technician) a respiračního terapeuta, během svého nasazení ošetřil více, než 750 pacientů. Museli zvládnout 19 situací MASCAL (mas casualty), provedli 16 život zachraňujících operací a pečovali i o zraněné chemickými zbraněmi.

Tým pohyboval v konvoji po nezabezpečeném území až do oblasti, kde probíhaly boje s příslušníky ISIS. Na místě bylo velké množství raněných, a tak bylo rozhodnuto, že si zdravotnická skupina zřídí improvizovanou nemocnici v jednom z místních opuštěných domů, aby bylo možné raněné svážet na jedno místo, kde jim bude moci být poskytována zdravotnická péče. Jakmile byla improvizovaná nemocnice zprovozněna, začali zdravotníci přijímat jednoho raněného za druhým. Ranění byli přiváženi z okolí tří kilometrů. Byli téměř bez elektřiny, čisté vody, zdravotnických zásob a krve. A právě zásoby tolik potřebné krve se dostaly na kriticky nízkou úroveň. Přitom však příval raněných neustával.

Sestra-specialista (emergency room nurse) , major Nelson Pacheco začal shromažďovat nějaké zásoby krve, které získal od místních bojovníků, jenže jeden z kriticky raněných pacientů během operace, potřeboval více krve, než bylo k dispozici. Sestra - specialista (emergency room nurse), kapitán Cade Reedy, měl naštěstí stejnou krevní skupinu, jako pacient, takže se rozhodl raněněmu bojovníkovi svou krev darovat a tak mu zachránil život.

O několik kilometrů dál došlo k incidentu, během kterého se v blízkosti jednoho z checkpointů, ocitla pod palbou z automatických zbraní, několikačlenná rodina. Žena a děti utrpěli těžká zranění a potřebovali okamžitou pomoc. Pplk. Ben Mitchell, technik specialista týmu a Nelson Pacheco zachraňovali raněné, zatímco jim mrtví  leželi u nohou. Členové týmu SOST se potýkali s mnoha devastujícími poraněními. Pplk. Matthew Uber, anesteziologická sestra týmu, zajišťoval dýchací cesty mladé dívce s devastujícím poraněním obličeje. 

Tým pracoval ve velmi náročných podmínkách. Ve chvíli, kdy se respirační terapeut, seržant Richard Holguin, staral o dýchací cesty jednoho pacienta a o poraněný hrudník druhého pacienta, došlo ve 250 metrové vzdálenosti k výbuchu dělostřeleckého granátu. Tým si oblékl neprůstřelné vesty, připravil zbraně k okamžitému použití a pokračoval v péči o raněné.

Lékař týmu, major Justin Manley, za těchto bojových podmínek, provedl balónkovou katetrizaci aorty, a to vstupem přes tříselnou tepnu, těžce zraněnému pacientovi, aby zastavil krvácení. Tím se podařilo získat čas pro jeho stabilizaci. Tuto metodu dr. Manley použil celkem u čtyř pacientů, kteří by jinak nepřežili.

Za své odvážné akce a neuvěřitelné výkony, které členové týmu předváděli během celého osmi týdenního nasazení, kdy zachránili stovky životů, obdrželi všichni členové týmu vyznamenání - tzv. Bronzovou hvězdu. Velký respekt chlapi!




Foto:USAF